"Iedereen kan
te maken krijgen
met geldzorgen"
Zes jaar geleden kwam Maisa naar Nederland om de oorlog in Syrië te ontvluchten. In Nederland voelt ze zich veilig, maar op het gebied van geld is het zwaar. Ze raakte verdwaald in het doolhof van wetten en regels. Met de hulp van verschillende Dordtse organisaties weet ze steeds beter haar weg te vinden.
“Ik dacht dat het aan mij lag, maar zelfs de meeste Nederlanders kennen niet alle regelingen en toeslagen. Gelukkig helpen het Sociaal Wijkteam en Quiet Drechtsteden mij nu. Bijvoorbeeld met geldzaken.”
Een nieuw begin in Nederland
Maisa had het goed voor elkaar in Syrië. Ze was koordirigent, had een eigen muziekschool en werkte als bankier. Dat moest ze allemaal opgeven door de oorlog. Met een cultureel visum kwam ze naar Nederland. “Ik voelde me hier direct welkom, iedereen was zo aardig. Op dat moment was ik vooral hoopvol. Ik dacht nog niet na over de problemen die horen bij het opbouwen van een nieuw leven in een ander land.”
Een doolhof van wetten en regels
Al snel begrijpt Maisa dat ze te positief was. Ze voelt zich eenzaam en komt vaak geld tekort. In haar zoektocht naar hulp blijkt dat veel Nederlanders ook niet precies weten hoe alles geregeld is. Een verblijfsvergunning aanvragen, documenten invullen, verzekeringen regelen. Het blijkt een grote uitdaging.
“Via via kwam ik bij het Sociaal Wijkteam. Zij regelden bijvoorbeeld dat ik geen afvalstoffenheffing hoef te betalen omdat mijn inkomen te laag is. En ze stuurden een energiehulp langs die me vertelde hoe ik kan besparen op mijn energierekening. Dat was hard nodig.”
Nadenken over iedere euro
Maisa leeft van een uitkering. Door een ziekte is haar ruggengraat vergroeid. Ze is geopereerd, maar heeft nog steeds veel pijn en kan niet hierdoor niet werken. De medische kosten stapelen zich op. Dat betekent dat ze heel goed moet nadenken waar ze haar geld aan uitgeeft. Maisa werd hierdoor steeds eenzamer, totdat ze Quiet Drechtsteden ontdekte.
“Ik ging er eigenlijk naartoe voor de gezelligheid. Het contact met mensen die in net zo’n situatie zitten. We raakten in gesprek over mijn geldzorgen. Nu krijg ik soms kaartjes voor de bioscoop of een concert. Laatst kreeg ik zelfs een fotoshoot. Mijn haar en make-up werden gedaan. Dat iemand mij dit geeft, raakt me.”
Praten hélpt
Normaal praat Maisa niet zo makkelijk over haar geldzorgen. Maar deze organisaties zijn er juíst om je te helpen. Dat gaf Maisa het gevoel dat ze haar verhaal kon doen.