“Zet door en laat je helpen.
Het is ongelooflijk
wat er mogelijk is”

Ron

Met de gordijnen dicht verstopte Ron zich voor deurwaarders. Hij kwam alleen buiten als het echt moest. Dat is nu wel anders. Zijn schulden zijn voor een groot deel opgelost, hij komt bijna iedere dag bij het Vogelnest en begint bijna met een nieuwe baan. Rons leven is in een paar jaar flink veranderd.

“Ik voel me beter en sterker dan 5 jaar geleden. Mijn budgetbeheerder en maatschappelijk werkster betekenen alles voor me. Ik had nooit gedacht dat dit mogelijk was.”

Dat mijn maatschappelijk werkster luistert naar mijn zorgen, betekent alles voor me.

Ron

Hoe in één klap alles anders werd

Rons leven stortte in elkaar toen hij werd afgekeurd. Hij verloor zijn geliefde baan als vrachtwagenchauffeur en zijn inkomen daalde met bijna €700 per maand. De schulden stapelden zich op. De gordijnen bleven dicht, post werd niet geopend en hij kwam bijna nooit buiten.

Een schreeuw om hulp

Tot het moment dat het écht niet langer ging. Rons noodkreet werd gehoord. Hij kreeg daarna hulp van een budgetbeheerder en maatschappelijk werkster. “Ik schrok gewoon van wat de budgetbeheerder voor elkaar wist te krijgen. Een groot deel van mijn schulden hoef ik niet meer terug te betalen. En de rest betaal ik in stapjes terug. Het maakt me trots en zorgt voor zoveel opluchting. Als ik straks officieel klaar ben, wil ik dat hij mij blijft helpen met mijn geldzaken” vertelt Ron.

Aandacht doet goed

Met de maatschappelijk werkster praat Ron over zijn leven. Over het verliezen van een partner, iets wat hij al twee keer meemaakte. En over hoe saai zijn leven is geworden. Hij telt iedere ochtend de uren af tot het Vogelnest aan het Vogelplein weer haar deuren opent.

“Ik voel me veilig bij het Vogelnest. Ze vroegen of ik erbij kwam zitten op een moment dat ik veel last had van pleinvrees. Door koffiemunten uit te delen bij de bingo leerde ik nieuwe mensen kennen. En afgelopen jaar regelden ze zelfs een nieuwe, energiezuinige koelkast voor me!”

Steuntje in de rug

Ook op andere gebieden krijgt Ron hulp. Zo kreeg hij via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) een veilige stalling voor zijn scootmobiel. En krijgt hij iedere maandagavond een voedselpakket via Broodnodig.

Een hoopvolle toekomst

Hopelijk komt er binnenkort ook een einde aan Rons saaie dagen. Hij vond een baan als chauffeur op een touringcar. Na uitgebreide medische keuringen heeft hij zijn chauffeurspasje binnen. Het is nu wachten op de eerste rit.

“Ze zijn overal hard op zoek naar personeel dus ik wist dat dit mijn kans was. En als ik iets wil, dan gebeurt het ook. Dat is ook wat ik anderen wil meegeven die in zo’n situatie zitten: zet door en laat je helpen. Dan hoef jij niet hetzelfde mee te maken als ik en komt er sneller een oplossing.”