“Je hoeft het leven
niet te nemen
zoals het nu is”

Yelaisa

Van de één op de andere dag zat Yelaisa zonder inkomen. Haar buffer was zo op, maar ze zette haar schouders eronder en vond snel een baan. Maar de geldzorgen zijn nooit ver weg. De steun van haar ouders en Esle van het Vogelnest geven haar de kracht om door te gaan.

“Het betekent zoveel voor me dat ik ergens mijn verhaal kwijt kan. Dat ik word gezien en gehoord.”

Je krijgt tips en wordt gehoord, je staat er niet alleen voor.

Yelaisa

Zorgen voor oma

Na de geboorte van haar zoontje in 2016 wordt het Yelaisa te veel. Ze krijgt een postnatale depressie. Terwijl ze daar langzaam bovenop komt, neemt ze de zorg voor haar oma op zich. Drie keer per dag gaat ze langs. Een oplossing die voor iedereen goed werkt. Yelaisa ontvangt geld uit het persoonsgebonden budget (pgb) en oma kan thuis blijven wonen.

Opeens geen inkomen meer

Begin 2023 overlijdt Yelaisa’s oma. Het pgb stopt direct. “Ik wist niet dat dit zo snel zou gaan. Van de één op de andere dag had ik geen inkomen meer. De kans op een uitkering was klein. Daarom kreeg ik van de Sociale Dienst het advies om gelijk te gaan solliciteren. Dat was een moeilijke tijd. Ik had verdriet om het overlijden van mijn oma, en moest als alleenstaand moeder ook rekening houden met mijn zoontje.”

Steun van ouders

Al snel vindt Yelaisa een fulltimebaan in de beveiliging. Twee maanden zit ze zonder inkomen. Door de hoge prijzen is haar spaargeld snel op. Gelukkig krijgt ze hulp van haar ouders. Die passen ook op haar zoontje als Yelaisa aan het werk is. Dat is hard nodig want door de onregelmatige diensten in de beveiliging is Yelaisa vaak van huis.

Hulp uit onverwachte hoek

“Ik ga altijd maar door, door, door. Red het nét. Dat zagen ze bij het Vogelnest waar ik regelmatig met mijn zoontje langskom. Ze gaven me een tas vol spullen voor de zomervakantie. Boekjes, zwemspullen en het lange springtouw dat mijn zoon zo graag wilde hebben.”

Eigenlijk wilde Yelaisa dit extraatje niet aannemen. Ze stelt voor om het aan iemand te geven die het nog slechter heeft. Maar Esle van het Vogelnest zet door. “Dat voelde echt fijn” zegt Yelaisa, “mijn zoon was zo enorm blij. En het gevoel dat iemand dit voor mij deed was fantastisch. Gewoon het gevoel dat je er niet alleen voor staat.”

Wel geldzorgen, geen geldproblemen

Yelaisa heeft nooit schulden gehad. Maar ze heeft wel geldzorgen. Daarom zet ze door en werkt ze hard aan een betere toekomst. Dat is lastig voor mensen met psychische klachten. Daar weet Yelaisa alles van. Ze hoopt dan ook dat er hier meer begrip voor komt.

Werken aan de toekomst

Ondertussen blijft Yelaisa zoeken naar evenwicht. Ze wil vaker thuis zijn voor haar zoontje. “Je hoeft het leven niet te nemen zoals het nu is. Je kunt altijd verder, maar je moet het wel zélf doen. De eerste stap is erover praten. Met familie, vrienden of een maatschappelijke organisatie zoals het Vogelnest. Anderen weten vaak beter wat voor regelingen er zijn. Je krijgt tips en ook belangrijk: je wordt gehoord. Je staat er niet alleen voor.”